Türkçe
English
العربية
Türkçe
Türkçe
English
العربية
TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
FATİH DEVLET HASTANESİ
Kurumsal
Hastanemiz
Tarihçemiz
Misyon & Vizyon
Hastane Yönetimi
Başhekim
Dr. Öğr. Üyesi Alparslan KAPISIZ
Başhekim Yardımcıları
Uzm.Dr. Hasan YENER
Dr .Yüksel YENİ
Uzm.Dr. Zakire USLU
İdari ve Mali İşler Müdürü
Turan ADANUR
İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcıları
Durukan KOLAYLI
Salih AYDIN
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Gökçen YAVUZ
Organizasyon Şeması
İdari Birimler
Adli Yazışma Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Arşiv Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Atık Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Bilgi İşlem Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Borç Takip Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi
Beyaz Kod Ön Bilgilendirme
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Nasıl Gidilir?
Çamaşırhane Hizmetleri Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Disiplin İşlemleri Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Eğitim Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Evrak Kayıt Birimi
Nasıl Gidilir?
Birim Çalışanları
İç Hat Telefon
Kalite Yönetimi
Kalite Politikamız
Kalite Yönetim Birimi Sorumlu Başhekim Yardımcısı
Kalite Yönetim Birimi Çalışanları
Kalite Yönetim Birimi Organizasyon Şeması
SKS Bölüm Kalite Sorumluları
Kurumsal Hizmetler
Hasta ve Çalışan Odaklı Hizmetleri
Sağlık Hizmetleri
Destek Hizmetleri
Klinik Kalite
Kalite Yönetim Birim Çalışmaları
SKS Kapsamında Oluşturulan Komite ve Üyeleri
SKS Kapsamında Oluşturulan Ekipler
SKS Eğitim Planı
Öz Değerlendirme Süreç Planı
Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Çalışan Hakları Dairesi Başkanlığı ve ilgili Mevzuatlar
Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Çalışan Hakları Dairesi Başkanlığı
Sağlıkta Kalitenin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmenlik
Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi
SKS Kapsamında İyi Uygulama Örnekleri
Atıkdan Dönüşüm uygulaması
Hasta- Hasta yakınları- Hekim- Hemşire- Eczacı işbirliğinde ilaç yönetimi
İlaç istem kurallarının eczacılar gözlemiyle değerlendirilmesi
Çarşaf Timi
Palyatif Bakımın görsel videolarla desteklenmesi
Hasta ve refakatçilere yönelik iş-uğraşı terapisti uygulaması
Hastane Verilerinin Anlaşılır ve Grafiksel Olarak Raporlanması
Sosyal Sorumluluk Kapsamında Yürütülen Faaliyetler
Organ Bağış Bilgilendirmesi Yapılmaktadır.
Akılcı İlaç Kullanımı konusunda Bilgilendirmeler Yapılmaktadır.
MHRS Bilgilendirmesi
Manevi Destek Hizmetleri
Sağlıkta Kalite Standartları I SKS-Hastane Sürüm(6.1)
KURUMSAL HİZMETLER
HASTA VE ÇALIŞAN ODAKLI HİZMETLER
SAĞLIK HİZMETLERİ
DESTEK HİZMETLERİ
GÖSTERGE YÖNETİMİ
Verimlilik Birimi
Projeler
Etkin El Hijyeni Çalışması
Etkin El Hijyeni Çalışması
Atık Yönetimi
Doğru Atık Ayrıştırma Uygulaması
TGAP
TGAP Ofisi
TGAP Sorumluları
TGAP Çalışmaları
Bilgi Güvenliği
Hizmet Binalarımız
A Blok
B Blok
C Blok
D Blok
E Blok
Tıbbi Birimler
Temel Tıp Bölümleri
Tıbbi Biyokimya
Doktorlarımız
Klinik Hakkında
Tıbbi Mikrobiyoloji
Doktorlarımız
Klinik Hakkında
Dahili Tıp Bölümleri
Acil Tıp
Doktorlarımız
Klinik Hakkında
Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye)
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR)
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Göğüs Hastalıkları
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Kardiyoloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Nefroloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Nöroloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Radyoloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Cerrahi Tıp Bölümleri
Anestezi ve Reanimasyon
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Genel Cerrahi
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Göğüs Cerrahisi Hastalıkları
Doktorlarımız
Klinik Hakkında
Göz
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Ortopedi ve Travmatoloji
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Üroloji (Bevliye)
Klinik Hakkında
Doktorlarımız
Özellikli Hizmetlerimiz
Diyaliz Merkezi
Klinik Hakkında
Klinikten Haberler
Doktor Çalışma Programı
Nasıl Gidilir?
Sıkça Sorulan Sorular
Doktorlarımız
Evde Sağlık Hizmetleri
Doktorlarımız
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl Gidilir?
Klinikten Haberler
Doktor Çalışma Programı
Klinik Hakkında
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT)
Doktorlarımız
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl Gidilir?
Klinikten Haberler
Doktor Çalışma Programı
Klinik Hakkında
Palyatif Bakım Merkezi
Doktorlarımız
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl Gidilir?
Klinikten Haberler
Doktor Çalışma Programı
Klinik Hakkında
Acil Sağlık Hizmetleri
Anne&Bebek
Hastanemiz Emzirme Politikası
Sağlık Turizmi
Hakkımızda
Ekibimiz
Yönlendirme
Hasta Rehberi
Nasıl Randevu Alınır?
Ziyaret Saatleri ve Kuralları
Nasıl Muayene Olurum
Muayene Saatleri
Hasta-Çalışan Hakları Ve Sorumlulukları
Engelli Rehberi
Sağlık Kurulu Başvurusu
Refakat Politikamız ve Refakatçi Kuralları
Nöbetçi Eczaneler
Anlaşmalı Kurumlar
Randevu Sistemi
Radyoloji Rapor Sonuçları
Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler
Hipertansiyon
İyot Eksikliği
Kanser Farkındalık Eğitimi
İletişim & Ulaşım
Öneri ve Görüşleriniz
Hasta Görüş ve Öneri Formu
Çalışan Görüş ve Öneri Formu
Görüş ve Önerilerinizi Bizimle Paylaşın..
Ulaşım
Nasıl Gidilir?
Otopark Alanları
Harita
Halk Otobüsü Güzergahları ve Durak Bilgileri
Telefon Rehberi
Sık Sorulan Sorular
AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNE ...
AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
19 Temmuz 2023
AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ VE
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar:
•
Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,
•
Dört yaşından küçük çocuklar,
•
Bakıma ihtiyacı olanlar,
•
Hamileler,
•
Açık alanda çalışanlar,
•
Aşırı kilolular,
•
Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar,
•
Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler,
•
Sokak çocukları ve evsizlerdir.
Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.
Genel Korunma
•
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
•
Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.
•
Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
•
Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem(en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.
•
Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
•
Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.
•
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
•
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
•
Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
•
Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
Beslenme ve Sıvı Alımı
•
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.
•
Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
•
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
•
Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
•
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.
•
Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir.
•
Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
•
Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.
•
Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
×