Hasta güvenliği kültürü hataların fark edilmesi, tekrarlanmaması ve düzeltilmesi için en önemli öğelerden biridir. Sağlık bakım yaklaşımları hasta güvenliğine verilen önemin artmaya başlamasıyla klasik yaklaşımdan yönünü çevirmiş ‘sistem yaklaşımına’ odaklanmaya başlamıştır.
Klasik yaklaşımda yapılan hatanın sorumluluğu ‘yapan kişi’ye yüklenmekte ve cezalandırma ile düzeltilmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla çalışanlar tarafına bu şekilde yansıyan uygulamalar hata yapılsa bile gizlenmesine, hatanın tekrar oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Oysa Sistem Yaklaşımı; hatalar ortaya çıktığında bunu bireysel değil sistemsel bir sorun olarak görmekte, şeffaflığı ön planda tutarak hatanın organizasyonel nedenlerine ve tekrarı önlemek için yapılması gereken faaliyetlere odaklanmaktadır.
Hasta güvenliğini temeline alan hedeflerimize ulaşabilmek adına tüm uygulamalarımızda hatalardan öğrenmeyi, kişileri değil sistemi sorumlu tutmayı, öğrendiklerimizle aynı hataları tekrar etmemeyi önemsiyoruz. Güvenlik raporlama sistemlerinin amacını ve her zaman daha kaliteli hizmeti sağlayacağını bilerek çalışanlarımızı raporlama konusunda teşvik ediyoruz. Bu kapsamda ‘Hatalardan Öğreniyoruz: Malzeme Yönetiminden Çıkarılan Dersler’ ismiyle 18. Uluslararası Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Hasta Güvenliği Kongresi’nde sunduğumuz çalışmamız ‘Sözel Sunum İkincisi’ olarak ödüllendirilmiş, hatalara bakış açısının değişimi kendini fark ettirmiştir.