17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü
17 Eylül 2024

            

 HASTA GÜVENLİĞİ HAREKATI     

           

            Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında, hatayı oluşmadan önce yakalayabilmek adına riskleri ve önlenebilir zararları azaltan, hatanın meydana gelmesi durumunda ise etkisini azaltmaya yönelik oluşturulan süreçlerdir.

            Hipokrat tarafından ifade edilen ‘Primum non nocere- Öncelikle zarar verme’ sözü ile hasta güvenliği konusu tıbbın temel değerleri arasına yerleştirilmiştir. Hemşireliğin modern kurucusu olarak kabul edilen Florance Nightingale’in; ’ bir hastanenin yapması gereken ilk şey hastaya zarar vermemek, yapmaması gereken ilk şey ise mikrop saçmak’ ifadesi de hasta güvenliğinin temelinde yerini almıştır. Sürekli değişim ve gelişim gösteren sağlık sektöründe, hasta güvenliği unsuru tıbbın zemininden günümüze kadar taşıdığı bu önemle sağlık hizmet kültürünün mirası niteliğindedir.

            Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl on milyona yakın insan önlenebilir hatalı uygulamalar nedeniyle zarar görmektedir. Taşıdığı önem nihayetinde konuya köklü çözümler üretebilmek amacıyla ‘Hasta Güvenliği için Dünya İttifakı’ raporu oluşturulmuştur. Hasta güvenliği vurgusu DSÖ tarafından 2019 yılında küresel çapta ilan edilerek 17 Eylül tarihi ‘Dünya Hasta Güvenliği Günü’ ilan edilmiştir. Sağlık Bakanlığımız yaşanan bu gelişmeler neticesinde hasta güvenliğine öncelikle Hizmet Kalite Standartları’nda yer vermiş, sonraki süreçte konuyla ilgili yasal düzenlemeler geliştirmiştir.

            Hastanemiz de sağlık politikalarının gösterdiği gelişime paralel olarak ‘Hasta Güvenliği Harekatı’na gereken önemi vermekte, hizmet sunumunu bu değer üzerinde şekillendirmektedir. DSÖ tarafından belirlenen; 2019 ‘Küresel Sağlık Önceliği’, 2020 ‘Sağlık Çalışanı Güvenliği: Hasta Güvenliği için Bir Öncelik’, 2021 ‘Güvenli ve Saygılı Anne ve Yenidoğan Bakımı’, 2022 ‘ İlaç Güvenliği’, 2023 ‘Hastaların sesini yükseltin’, 2024 ‘Hasta güvenliği için tanıyı iyileştirin’ temaları ile oluşturulmaya çalışılan farkındalık ve iş birliğinin önemini kavramakta ve çalışmalarımızı bu gayretler üzerine şekillendirmekteyiz.

            ‘Hata insana mahsustur’ hakikatini kabullenmekte, öte yandan hatalardan ders çıkarmayı, öğrenmeyi ve tekrarlamamayı benimseyen bir anlayışla hasta güvenliğinde ‘Aynı Türden Sıfır Hata’yı hedeflemekteyiz. ‘Hasta güvenliği için konuş’ çağrısını göz önüne alarak; kurumumuzda güvenlik raporlama uygulamalarına önem vermekte, çalışanlarımıza bildirimlerin rahatlıkla sunulacağı bir iklim sağlamaktayız.

            Hasta güvenliği; misyon, vizyon, kurumsal değerler, amaç ve hedeflerimizi şekillendirmede, kısaca temellerimizi oluşturmada odak noktası kabul ettiğimiz en önemli değer niteliğindedir. Daha güvenli hastaneler oluşturmak hedefiyle; Dünya Hasta Güvenliği Günü’ kutlu olsun.